Nokas-vektere får tilbake jobben etter seier i Arbeidsretten
Tre vektere ved Sola helikopterterminal får tilbake jobben etter at Arbeidsmandsforbundet tok oppsigelsessakene til Arbeidsretten. Dommen slår fast at ansiennitetsregler ikke ble fulgt, og at oppsigelsene er tariffstridige og ugyldige. – For saker i fremtiden kan denne dommen få avgjørende betydning, sier LO-advokat.
Da Nokas fikk redusert avtalen ved vakthold på helikopterterminalen på Sola, måtte de nedbemanne. Nå har Arbeidsretten slått fast at ansiennitetesprinsippene i Hovedavtalen ikke ble fulgt. På bildet ser vi oljearbeidere på vei fra Sola til Nordsjøen.
NTB Scanpix
ane.borrud@lomedia.no
I november i fjor ble det sagt opp 19 ansatte ved Sola Helikopterterminal fordi avtalen med oppdragsgiver ble redusert. For 16 av dem ble det funnet løsninger i form av reduserte stillinger ved terminalen, i tillegg til annet arbeid i regionen. Da tre siste vekterne fikk oppsigelse.
Arbeidsmandsforbundet mente at ansiennitetsprinsippet ikke var fulgt. Nokas avdeling Rogaland har over 20 driftssteder i Stavanger-området, og over 200 ansatte. 150 av disse hadde kortere ansiennitet enn de tre vekterne som mistet jobben. Saken var så prinsipiell viktig at Arbeidsmandsforbundet tok saken til Arbeidsretten.
Les også: Flyr vekter-nedbemanningssak ved heliport inn for retten
Uenighet om ansiennitet
Striden om ansiennitet tok utgangpunkt i hovedavtalen mellom LO og NHO § 8.2 Ansiennitet ved oppsigelse p.g.a. innskrenking. I første ledd står det: «Ved oppsigelse på grunn av innskrenking/omlegging kan ansienniteten fravikes når det foreligger saklig grunn.»
Arbeidsmandsforbundet og LO på den ene siden og Nokas og NHO på den andre siden var uenig i hvordan denne paragrafen skal tolkes.
Ifølge Arbeidsmandsforbundet skulle Nokas ha sett på ansiennitet i hele Stavanger-området, og ikke kun på helikopterterminalen. De tre vekterne som hadde mistet jobben hadde alle lang ansiennitet, og det ville være enkelt å omplassere dem til andre vekterjobber i Sør-Rogaland.
Nokas og arbeidsgiverorganisasjonen Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mente på sin side at dersom nedbemanningsprosessen skulle ta utgangspunkt i et større område enn helikopterterminalen på Sola, ville det gitt en dominoeffekt til ulempe for vekterne og selskapet.
«Det ville vært nødvendig å flytte rundt på folk, noe som vil innebære økonomiske og administrative omkostninger for Nokas, og det ville innebære transaksjonskostnader knyttet til opplæring. Også hensynet til den enkelte arbeidstaker tilsier at man burde unngå en slik dominoeffekt. De ansatte har sin primære tilknytning til Sola Heliport, og vitneforklaringer viser også at det er der de ønsker å bli. Rekrutteringssituasjonen for selskapet kan bli vanskeliggjort dersom det alltid er de yngste som må gå først ved nedbemanning. Hensynet til oppdragsgivers ønske og krav til stabilitet er sentralt. I parts- og vitneforklaringene kom det klart frem at kundene eller oppdragsgiverne stiller stadig strengere krav til den konkrete ansatte som skal utføre arbeidet på en kontrakt», står det i arbeidsgiverens anføringer i Arbeidsretten (side 12 – 13).
Full seier
Arbeidsretten slår fast at oppsigelsen av de tre vekterne både er tariffstridige og ugyldige.
Arbeidsrettens flertall slår i dommen fast at ved nedbemanning skal det tas utgangspunkt i hele bedriften ved ansiennitetsvurderingen. Videre sier flertallet at dette ikke nødvendigvis betyr hele konsernet, og er enig med Arbeidsmandsforbundet i at det er saklig å se på Sør-Rogaland som en avgrenset utvalgskrets i dette tilfellet.
Flertallet er heller ikke enig med Nokas i at det å se på ansiennitet blant de ansatte i Sør-Rogaland kontra på helikopterterminalen på Sola, vil gi en dramatisk dominoeffekt og by på så store problemer at det vil være saklig grunn til å begrense utvalgskretsen til Sola.
«Ved å være tariffbundet har Nokas påtatt seg en særskilt forpliktenes til å følge ansiennitetsreglene, med mindre det foreligger saklig grunn til å fravike dem. En korrekt utvelgelse av hvem som må sies opp innenfor disse rammene vil nødvendigvis måtte medføre noe mer arbeid […]. En ansiennitetsvurdering på grunnlag av et større antall arbeidstagere er noe virksomheter av en viss størrelse må forholde seg til», slår dommen fast.
Flertallet av dommerne er også uenige med Nokas i at rekrutteringssituasjonen for bedriften vil bli vanskeligere, fordi de sist ansatte vil ha en mer utrygg arbeidsplass. «Dette er, slik flertallet ser det, en konsekvens av at det gjelder et ansiennitetsprinsipp. Hensynet til de sist ansatte kan ikke veie tyngre enn hensynet til ansatte med lang ansiennitet», står det i dommen.
Flertallet legger også vekt på at dersom man i alle tilfeller skulle legge arbeidsstedet til grunn som utvalgskrets ved nedbemanning, vil det i mange tilfeller føre til at ansiennitet helt vil miste sin betydning.
En ekstremt viktig dom
Klubbleder i Nokas Rogaland, Linda Nylehn, er fornøyd med dommen.
– Jeg ble veldig letta og veldig glad på vegne av medlemmene som har stått i det i noen måneder nå. Oppsigelsene er nå trukket tilbake, opplyser hun.
Samtidig var klubblederen positivt overrasket over hvor grundig dommen var.
– Dette er en dom jeg vil tro vil være viktig ikke bare for vekterne, men også andre bransjer framover.
For vektere er anbud en del av hverdagen, og dommen er ifølge Nylehn viktig fordi den slår fast at Nokas har arbeidsgiveransvaret, og ikke kun kan se på den kontrakten bedriften eventuelt mister.
– At Nokas faktisk må se på ansiennitet i avdelingen er viktig for ansiennitetsprinsippet. Dersom vi hadde tapt, ville det fort blitt slik at ansiennitet ikke vil telle. Har ikke bedriften andre ledige stillinger på det tidspunktet på andre steder, ville man fått oppsigelse.
Nylehn ser at bedriften vil få en større jobb når de må se på et større område enn den bestemte kontrakten ved nedbemanning. Men hun er klar i sin tale.
– De ansattes arbeidssikkerhet er viktigere enn Nokas sin arbeidsmengde.
Også forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelen, understreker hvor viktig denne dommen er for arbeidstagerne.
– Denne dommen er ekstremt viktig. Kanskje mer viktig nå enn noen gang. Når det nå begynner å komme løsere tilknytningsformer i arbeidslivet, der arbeidsgiver er mer arbeidsformidlere enn arbeidsgivere, har vi fått slått fast at er du fast ansatt i et selskap, så gjelder reglene i hovedavtalen. Det var en stor lettelse når dommen kom og få bekreftet at det vi hevder er korrekt.
Avgjørende betydning for saker i fremtiden
LO-advokat Einar Stueland førte saken på vegne av Arbeidsmandsforbundet og LO. Han sier til Arbeidsmanden at dommen er viktig og prinsipiell.
– For saker i fremtiden kan denne dommen få avgjørende betydning. Mange bedrifter må legge om sine nedbemanningsrutiner etter dette, mener advokaten.
Industri Energi går gjennom over 100 oppsigelser på ny
Allerede to dager etter at dommen falt, varslet Industri Energi at de vil gå gjennom over 100 oppsigelsessaker i lys av Arbeidsrettens avgjørelse.
– Advokatene må nå gjennomgå hver enkelt sak og se om kretsene for utvelgelse er for snevre, sier advokat og leder for juridisk avdeling i Industri Energi, Eyvind Mossige, til Stavanger Aftenblad.
– Fra riggmarkedet er det for eksempel vel kjent at bedrifter ser én rigg som én enhet og gjør eventuelle nedbemanninger basert på dette. Dommen fra Arbeidsretten slår fast at det må være selskapet som helhet som skal telle i utgangspunktet, sier Mossige.
Les også: Industri Energi går gjennom over 100 oppsigelser på ny
Tar dommen til etterretning
Kommunikasjonssjef i Nokas, Ådne Mauritzen, sier til Arbeidsmanden at bedriften tar dommen til etterretning.
– Vi får prøve å legge forholdene til rette for å gjøre dette på en praktisk god måte, sier han.
Mauritzen vil verken bekrefte eller avkrefte at oppsigelsen av de tre vekterne på helikopterterminalen er trukket tilbake.
– Dommen er akkurat kommet. Nå må vi få tid til å se gjennom den grundig, avslutter han.
Les dommen fra Arbeidsretten her
Les også:
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.